Over permacultuur
Permacultuur is afgeleid van 'permanent' + 'agricultuur'. Het is een ontwerpprincipe om tot een 'permanente cultuur' te komen. In de permacultuur wordt gestreefd naar duurzame en veerkrachtige ecosystemen naar analogie met de natuur. Het schenkt de mens overvloed en kan in zijn behoefte voorzien. Maar waarom zijn deze systemen zo broodnodig ? Vandaag zijn de ecologische problemen in de wereld groot. Zo raken de natuurlijke hulpbronnen van de aarde meer en meer uitgeput, vooral de niet-hernieuwbare bronnen (fosiele brandstoffen). Naar de toekomst zijn meer conflicten hierover niet uit te sluiten. Monoculturen hebben onze bodems vernietigd en door deze roofbouw wordt de mens niet meer 'gevoed', enkel 'gevuld' met weerslag op de gezondheid. Niet alleen bij ons maar ook elders ter wereld worden hectaren regenwoud vernield voor de aanplant van monoculturen. Winst voor enkelen maar grote armoede voor de locale bevolking ondanks de vruchtbare bodems waarvan iedereen zou kunnen genieten. Dit fenomeen staat ook aan onze deur: boeren die moeten parttime gaan werken en overleven via subsidies. Daarnaast is global warming brandend actueel. Het handboek der natuur leert ons ongelofelijk veel zaken om de kapotte eco-systemen te herstellen maar ook om op ethisch vlak te handelen. Uit deze inzichten ontsproten de drie ethische principes van de permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen.
Permacultuur infocentrum
Maar wat heeft dit allemaal met Natuurschool Vlaamse Ardennen te maken, denk je dan ? Wij willen de daad bij het woord voegen en beginnen in onze eigen schoot. Want hoe zetten we bovenstaande principes het beste in gang ? Dit kan al bij onze kinderen op school. In de Natuurschool Vlaamse Ardennen wordt een Permacultuur Infocentrum ingericht. De permacultuur vormt voor onze school een duurzame bron van inspiratie en leert de kinderen te lezen uit het handboek der natuur. De hieraan verbonden bewustzijnsgroei is niet gekoppeld aan doctrines maar aan de wetten van de natuur. En wat je als kind leert, heb je natuurlijk voor het leven beet.
Basisprincipes
Ben je benieuwd wat er zoal te lezen staat in het handboek der natuur ?
De korte inhoud vind je in de 12 basisprincipes :
Principe 1: observeer en handel ernaar
Principe 2: vang energie en sla ze op
Principe 3: zorg voor opbrengst
Principe 4: gebruik zelfregulering en accepteer terugkoppeling
Principe 5: gebruik en waardeer hernieuwbare grondstoffen en diensten
Principe 6: produceer geen afval, maak kringlopen
Principe 7: ontwerp van (natuurlijke) patronen naar detail
Principe 8: verenig eerder dan te scheiden
Principe 9: gebruik kleine en trage oplossingen
Principe 10: gebruik en waardeer diversiteit
Principe 11: gebruik randen en waardeer het marginale
Principe 12: antwoord gepast op veranderingen en maak er op een creatieve manier gebruik van
Sitting at our back doorsteps, all we need to live a good life lies about us. Sun, wind, people, buildings, stones, sea, birds and plants surround us. Cooperation with all these things brings harmony, opposition to them brings disaster and chaos.
Bill Mollison, stichter en auteur Permaculture Principles